ЧОМУ РЕГУЛЮВАННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ХИЖАКІВ Є НЕОБХІДНИМ

8 лютого 2024р, Новини. Прес-служба

З початку повномасштабного вторгнення московії на територію України відбулося чимало змін у нашому житті. Війна зруйнувала не тільки людські долі, а повністю змінила наше життя. У зв’язку з війною Львівська обласна військова адміністрація своїм наказом від 08.08.2022 №154/22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області» заборонила полювання на усій території області до припинення дії або скасування воєнного стану в Україні за винятком регулювання чисельності окремих мисливських видів звірів з дотриманням чинного законодавства України.

Не випадково у вищезазначеному наказі дозволили регулювати чисельність окремих мисливських видів звірів, адже останніми роками на території України дуже поширились хвороби серед диких та домашніх тварин.

Африканська чума свиней (АЧС) в деяких областях майже геть чисто знищила поголів’я кабанів. Від цієї чуми немає ліків і вона завдала шкоди не тільки мисливству а також великим вітчизняним свиногосподарствам, та домашньому сектору вирощування свиней. Не оминула ця біда і нашу область. У вересні 2017 року у селі Грозево, тодішнього Старосамбірського району, у місцевих жителів почався падіж свиней. А у серпні 2019 року у селі Кавсько, Стрийського району, на свинокомплексі Україно - Данського підприємства ТзОВ «Галичина Захід» спалахнула африканська чума свиней, і довелося умертвити безкровним методом та спалити 105 тисяч свиней. Для контролю ситуації були задіяні мисливські колективи, які відстежували ситуацію в мисливських угіддях навколо епіцентру спалаху пандемії.

Одне добре, що ця хвороба не передається людям і те, що вчасно були вжиті заходи безпеки. Таким чином вдалося зупинити поширення цієї хвороби. В іншому випадку вона могла перекинутися на сусідні господарства, на приватний сектор, на диких кабанів і завдати чимало клопотів та значних збитків. Єдиним способом профілактики хвороби є депопуляція кабанів у мисливських угіддях області.

Набагато небезпечнішою хворобою є сказ. Він легко, контактним способом, передається від тварини до тварини, а також від тварини до людини. Сказ є смертельно небезпечним для тварин та людей. Для профілактики хвороби та боротьби з нею в Україні, уже не перший рік, практикують пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин. Осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу у Львівській області була проведена у термін 12-14.09.2023 року. Вакцинацією було охоплено територію загальною площею 1828 кв. км та розкладено вручну, наземним способом 45,7 тис. доз вакцини. Було створено 178 робочих груп, в яких були задіяні 700 людей – представники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, районних державних лікарень ветеринарної медицини, лісового та мисливського господарства, органів місцевого самоврядування.

Незважаючи на вакцинацію в області фіксується зростання випадків сказу.

Відтак у зв’язку з забороною полювання на території Львівської області ситуація зі сказом різко загострилася не тільки в нашій області, а в Україні загалом. Це призвело до того, що питання боротьби зі сказом стало на порядку денному засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України та Львівської обласної військової адміністрації.

Заборона полювання, скорочення штатних працівників уповноважених на охорону мисливських угідь і мисливців в області є одним із факторів, які безпосередньо впливають на зростання чисельності хижаків в мисливських угіддях, а від того відповідно збільшення випадків сказу в області. Аналізуючи результати обліку звірів спостерігаємо зростання чисельності лисиці рудої. Щільність популяції лисиці рудої становить - 2 лисиці на 1 тис. га мисливських угідь. В окремих мисливських господарствах її щільність більша від середньої по області в 2 -4 рази.

Найбільший ріст чисельності лисиць + 110 голів спостерігається в угіддях державного мисливського резерву. Це цілком логічно тому, що ці угіддя в теперішній час нікому не надані в користування. В угіддях районних організацій УТМР ріст становить +78 голів, в угіддях громадських організацій товариства Лісівник +63.

Таке становище призвело до того, що випадки сказу на території Львівщини протягом останніх трьох років різко зросли. Від 20 випадків (з них: 12-лисиць, 6 - бродячих собак і 2 - котів) у 2021 році, до 40 випадків (з них: 18-лисиць, 3-куниці, 10 - бродячих собак і 9 - котів) у 2022 та до 93 випадків (з них: 36-лисиць, 2-куниці, 1-борсук, 24 - бродячих собак і 30 - котів) у 2023 році. Видно, що з кожним роком випадки сказу зростають у два рази. Від початку 2024 року в області уже зафіксовано 26 випадків (з них: 17-лисиць, 5 - бродячих собак і 4-коти).

Окрім того впродовж 2023 року зареєстровано 1522 укусів людей різними тваринами, а саме: вакцинованими тваринами - 870, домашніми вакцинованими тваринами - 465 випадків укусів, невакцинованими безпритульними тваринами - 187 випадків укусів (в переважній більшості  безпритульні собаки і коти).

Впродовж 2022 року зареєстровано 1459 укусів людей різними тваринами, а саме: вакцинованими тваринами - 870, домашніми вакцинованими тваринами – 234 випадків укусів, невакцинованими безпритульними тваринами - 355 випадків укусів  (в переважній більшості безпритульні собаки і коти).

Того року уже зафіксовано 121 випадок укусів людей тваринами, з них – 63 вакцинованими, 40 – домашніми не вакцинованими і 18 випадків безпритульними тваринами (в переважній більшості безпритульні собаки і коти).

Дотримуючись регламенту пункту 1 наказу Львівської ОВА від 08.08.2022 №154/22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області» та на виконання на виконання протокольного доручення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській військовій державній адміністрації від 30.03.2023 №1, протокольного доручення від 20.07.2023 №2, зазначеної вище комісії при ЛОВА, Управління для належного та організованого проведення відстрілу окремих видів мисливських тварин з метою регулювання щільності популяції вовків, лисиць та інших звірів, спільно з користувачами мисливських угідь вживають заходів щодо регулювання чисельності лисиць, вовків та інших хижаків на території області.

Відтак Протокольним дорученням засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній військовій адміністрації від 25 січня 2024 року Протокол №1 (п.7.; 7.2.; 7.2.1.; 7.3.; 7.4.) Управлінню доручено організацію відстрілу окремих видів мисливських тварин з метою регулювання щільності популяції лисиць, вовків та інших хижих звірів (відповідно до пункту 1 наказу Львівської ОВА від 08.08.2022 №154/2) на відстані не ближче 200 метрів від населених пунктів. На виконання цього доручення Управління зобов’язало користувачів мисливських угідь створити окремі групи мисливців залучаючи до них здебільшого досвідчених місцевих мисливців та працівників, уповноважених здійснювати охорону наданих в користування мисливських угідь.

Управління видає дозволи користувачам мисливських угідь на відстріл та відлов вовків, лисиць, бродячих собак і котів, сірих ворон в наданих в користування мисливських угіддях дотримуючись чинного законодавства України, а саме ст. 30 та ст. 33 Закону України «Про мисливське господарство та полювання».

Впродовж 2023 року Управлінням з метою регулювання чисельності вовків, лисиць, бродячих собак і котів, сірих ворон, - було видано 38 дозволів з терміном дії до кінця року. За виданими дозволами мисливцями добуто: 2 вовки, 235 лисиць, 15 бродячих собак та 4 бродячих котів. Усього впродовж 2023 року мисливцями за дозволами та штатними працівниками користувачів мисливських угідь добуто: 32 вовки, 994 лисиці, 206 бродячих собак та 73 бродячих котів.

Від початку 2024 року Управлінням видано користувачам мисливських угідь області 46 дозволів з терміном дії до 29 лютого 2024 року. Усього станом на 05 лютого 2024 року мисливцями за дозволами та штатними працівниками користувачів мисливських угідь добуто: 4 вовки, 276 лисиць, 42 бродячих собаки та 9 бродячих котів.

Регулювання чисельності хижих мисливських видів тварин є крайнім заходом, який необхідний для того, щоб зупинити надмірне зростання окремих видів хижих тварин, які є потенційно небезпечними носіями заразних хворіб спільних, як для тварин, так і для людей. Окрім хижих тварин особливу небезпеку становлять здичавілі собаки та вовко-собаки. Ці тварини втратили страх перед людиною, розумні, гуртуються в зграї і завдають шкоду мисливському господарству. Блукаючи навколо населених пунктів, становлять особливу небезпеку для дітей та одиноких мешканців.

Мабуть для когось регулювання чисельності виглядає немилосердно. Але це є вимушеним заходом, адже більшість людей обирає спокійне життя без загрози бути покусаним здичавілими собаками, чи мати скалічену тваринами дитину, чи захворіти на смертельно небезпечну хворобу, а після - звинувачувати когось у бездіяльності.

 

Василь БУРМАС

Заступник начальника відділу охорони, захисту лісу та

мисливського господарства Західного МУЛМГ        

 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління