Про адміністративні послуги в лісовому господарстві: видача лісорубних квитків

3 серпня 2023р, Новини. Прес-служба

Завданням Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства є реалізація повноважень Держлісагентства у сфері лісового та мисливського господарства на території Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей.

Управління, серед іншого, відповідно до покладених на нього завдань здійснює видачу спеціальних дозволів на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування – лісорубних квитків.

Лісорубний квиток є основним документом, на підставі якого:

  • здійснюється заготівля деревини;
  • ведеться облік дозволених до відпуску запасів деревини, встановлюються строки здійснення заготівлі деревини та її вивезення, строки і способи очищення лісосік від порубкових решток, а також облік природного поновлення лісу, що підлягає збереженню;
  • видається сертифікат про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів «Сертифікат походження лісоматеріалів»;
  • ведеться облік плати, нарахованої за використання лісових ресурсів.

Форма спеціального дозволу на заготівлю деревини під час проведення рубок головного користування – лісорубного квитка та порядок видачі спеціальних дозволів на використання  лісових  ресурсів визначені Постановою Кабінету Міністрів України  від 23 травня 2007 р. N 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів».

Видача лісорубного квитка здійснюється за заявою постійного лісокористувача або власника лісів на отримання адміністративної послуги поданою:

  • особисто або за дорученням до Центру надання адміністративних послуг;
  • в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Для зручності заявників адміністративні послуги - видача спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та анулювання спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) надаються за місцем їх знаходження по областях. Інформація про центри надання адміністративних послуг на території Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської області розміщена на веб-сайті Управління: 

https://w.forest.gov.ua/news?id=5221

Звертаємо увагу, що Уряд постановою від 12 травня 2023 р. №483 підтримав реалізацію з 1 червня 2023р. по 1 червня 2025р. експериментального проекту щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі.

Лісорубні квитки видаватимуться протягом шести місяців з дня набрання чинності цією постановою як в електронній, так і в паперовій формі, а в подальшому виключно в електронній формі.

Квитки, які видані до дня набрання чинності цією постановою, діятимуть до 31 грудня 2023 р.

Детальніше про інші адміністративні послуги, яке надає Управління  у наступних інформаційних повідомленнях.

 

Довідково.

Рубки головного користування проводяться з метою заготівлі деревини у стиглих та перестійних насадженнях з дотриманням принципів безперервного, невиснажливого і раціонального використання лісових ресурсів, збереження умов відтворення високопродуктивних стійких деревостанів, їх екологічних та інших корисних властивостей.

Порядок проведення рубок головного користування регламентується Правилами рубок головного користування в гірських лісах Карпат (Постанова КМУ №929 від 22.10.2008р.), Правилами рубок головного користування (Наказ Держкомлісгоспу України №364 від 23.12.2009 року) та іншими нормативно-правовими актами.

З метою забезпечення зазначених вимог, залежно від категорії лісів, лісорослинних умов, біологічних особливостей деревних порід, складу і структури деревостанів, наявності та стану підросту господарсько-цінних порід та інших особливостей лісових ділянок, застосовується вибіркова, поступова, комбінована та суцільна системи рубок.

Під час заготівлі деревини не дозволяється вирубування та пошкодження дерев і чагарників, занесених до Червоної книги України, насінників, плюсових та інших дерев, що мають виняткове значення для збереження біорізноманіття.

 

 

 

 

Global Options

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

UNITED24

Новини Управління