Знижуємо ризик нової пандемії

22 грудня 2023р, Новини. Прес-служба

У зв’язку з військовою агресією московії у багатьох користувачів мисливських угідь виникли серйозні проблеми щодо регулювання чисельності хижих та шкідливих для ведення мисливського господарства звірів. Це трапилося через те, що багато єгерів та штатних працівників користувачів мисливських угідь, уповноважених на охорону державного мисливського фонду, мобілізовані, а багато через недостатнє фінансування звільнилися, і покладені на них обов’язки виконуються незадовільно.

Водночас Львівська обласна військова адміністрація своїм наказом від 08.08.2022 №154/22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області» заборонила полювання на усій території області до припинення дії або скасування воєнного стану в Україні, за винятком регулювання чисельності окремих мисливських видів звірів з дотриманням чинного законодавства України. Отже в області згідно п.1 означеного вище наказу дозволено проводити регулювання чисельності окремих видів звірів з дотриманням чинного законодавства.

За результатами щорічного первинного обліку чисельності мисливських тварин, щопроводяться користувачами мисливських угідь, за останні три роки чисельність лисиці рудої у 2023 році зросла в окремих господарствах у два три, а то й чотири рази.

Таке становище призвело до того, що від початку року, за даними ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, зареєстровано 92 випадки сказу тварин (додається), а саме: - серед лисиць – 36 випадки (39,13%),  собак – 24 (26,08 %),  котів – 29 (31,52 %),  борсуків – 1 (1,09 %) та куниці – 2 випадки (2,18 %).

Окрім того від початку року в області офіційно зареєстровано 858 укусів людей різними тваринами, у тому числі: вакцинованими домашніми тваринами, 454 випадків укусів невакцинованими тваринами, 180 випадків укусів безпритульними тваринами (в переважній більшості собаки і коти), та 29 випадків дикими тваринами.

За результатами первинного обліку чисельності мисливських тварин, щопроводяться користувачами мисливських угідь, за останні три роки чисельність лисиці рудої у 2023 році зросла в окремих господарствах у два три, а то й чотири рази. Для недопущення зростання чисельності лисиць понад встановлені санітарно - ветеринарні норми та підтримання оптимальної чисельності популяції, яка перед періодом їхнього розмноження не повинна перевищувати 0,5-1,0 гол. на 1000 га мисливських угідь, необхідно проводити регулювання її чисельності.

Законом України «Про мисливське господарство та полювання» частиною першою ст. 33 регламентовано, що …відстріл та відлов вовків, бродячих собак і котів, сірих ворон здійснюються мисливцями під час полювання на інші види мисливських тварин. Частиною другою цієї статті регламентовано, що… відстріл та відлов перелічених тварин, а також вовка і лисиці не в мисливський сезон або в заборонених для полювання місцях здійснюється мисливцями за дозволом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарств.

З огляду на вищезазначене та дотримуючись регламенту пункту 1 наказу Львівської ОВА від 08.08.2022 №154/22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області» Управлінням вживаються заходи щодо регулювання чисельності лисиць, вовків та інших хижаків на території області.

До того ж абзацом 8 ст. 30 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» користувачі мисливських угідь мають право: регулювати чисельність диких тварин, проводити відстріл та відлов бродячих котів і собак, вживати невідкладних заходів для вилучення та ізоляції тварин, що мають ознаки хворіб, небезпечних для життя та здоров’я людей.

Беручи до уваги написане вище та з метою недопущення пандемії а також враховуючи заборону на полювання Управління, дотримуючись чинного законодавства, видає дозволи на регулювання чисельності окремих видів тварин. Станом на 21.12.2023 Управлінням видано 37 (тридцять сім)дозволів на регулювання чисельності, відстріл та відлов вовків і лисиць, бродячих собак і котів, сірих ворон.

 

Заступник начальника

відділу охорони, захисту лісу

та мисливського господарства

Західного МУЛМГ

Василь Бурмас

Global Options

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

UNITED24

Новини Управління