КРОК ДО ВПРОВАДЖЕННЯ НАБЛИЖЕНОГО ДО ПРИРОДИ ЛІСІВНИЦТВА

29 квітня 2024р, Новини. Прес-служба

Уряд прийняв Постанову від 23.04.2024 р. № 454 “Деякі питання ведення лісового господарства у період дії правового режиму воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 724”:

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-vedennia-lisovoho-hospodarstva-u-period-dii-pravovoho-rezhymu-voiennoho-stanu-ta-t230424

Пунктом 1 Постанови визначено порядок проведення рубок дерев та чагарників для потреб оборони та безпеки держави.

Відповідно до п. 2 Постанови внесені зміни до «Правил поліпшення якісного складу лісів», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. №724.

Ухвалення зазначеної Постанови Кабінету Міністрів України є кроком до впровадження найкращої європейської практики ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва і є результатом багаторічної спільної роботи фахівців-лісівників та науковців в лісах Львівщини.

Вивчивши практичний досвід лісівників Німеччини та Швейцарії, лісівники Львівщини  одні з перших в Україні розпочали перехід до використання вибіркових та поступових систем рубань лісу та рубок переформування деревостанів на засадах наближеного до природи лісівництва.

На підставі дозволу Державного агентства лісових ресурсів України і за науковим супроводом  Національного лісотехнічного університету України в державних лісогосподарських підприємствах Львівщини з 2008 року проводились науково-виробничі експерименти з проведення рубок переформування деревостанів, які покликані замінити суцільні рубки в лісах Карпатського регіону. З цією метою було закладено ряд науково-виробничих стаціонарів з практичного вивчення різних систем та способів рубок головного користування і  рубок переформування деревостанів.

За результатами науково-виробничих експериментів спільно з науковцями Національного лісотехнічного університету України, фахівцями Держлісагентства України і Львівського ОУЛМГ були напрацьовані пропозиції щодо вдосконалення існуючих нормативно-правових актів, зокрема і даної Постанови.

Вдосконалення діючих правил передбачає:

- ширше застосування рубок переформування та впровадження наближеного до природи лісівництва в українських лісах.

- відмову від суцільних рубок в гірських лісах Карпатського регіону протягом 3-х років і перехід до вибіркової та поступової систем  господарювання, при яких зберігається постійно вкрита лісовою рослинністю площа, що є запорукою виконання лісом своїх функцій і збереження біологічного різноманіття.

Впровадження у лісогосподарську практику вибіркових і поступових систем рубок із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їхньої стійкості до кліматичних змін та посиленню захисних властивостей, забезпечує безперервне використання лісових ресурсів, що наближає перехід в управлінні лісами та лісокористуванні на засади сталого розвитку.

 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління