Сьогодні Міжнародний день біологічного різноманіття

22 травня 2024р, Новини. Прес-служба

Щорічно, 22 травня відзначається  Міжнародний день біологічного різноманіття. Ця дата започаткована Генеральною Асамблеєю ООН починаючи з 2000 року для залучення уваги до проблем біорізноманіття.

Нарощування природоохоронного потенціалу і збереження біорізноманіття в лісах – важливе пріоритетне завдання лісівників.

В межах відповідальності Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства (Івано-Франківська, Закарпатська та Львівська області) площа об’єктів природно-заповідного фонду складає понад 600 тис га.

Зокрема, на території Львівської області функціонує 419 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, загальною площею 182,05 тис. га, що складає 8,3 % від площі території області. Під охороною лісівників знаходиться 2/3 природно-заповідного фонду області.

Найбільші за площею природоохоронні об’єкти - це національні природні парки «Сколівські Бескиди», «Бойківщина», «Королівські Бескиди», «Північне Поділля» та «Яворівський». Науковці НПП проводять екологічний моніторинг, слідкують за станом природних комплексів і популяціями рідкісних видів рослин і тварин, на підставі чого розробляються спеціальні програми покращення екологічного стану території та прилеглих до парку ділянок.

Лісівники забезпечують ефективне ведення лісового господарства та охорону лісових екосистем, також на об’єктах ПЗФ регіонального та місцевого значення.

З точки зору збереження біологічного різноманіття вкрай важливим є перехід від суцільної до вибіркової системи ведення лісового господарства.

Варто зазначити, що лісівники Львівщини  одні з перших в Україні розпочали перехід до використання вибіркових та поступових систем рубань лісу та рубок переформування деревостанів на засадах наближеного до природи лісівництва.

Цьому сприяли отримання досвіду ведення лісового господарства у лісівників Швейцарії, Швеції, Німеччини, Польщі, Словаччини та Румунії, а також постійний науковий супровід Національного лісотехнічного університету України. Завдяки запровадженню принципів наближеного до природи лісівництва та застосуванню у практиці рубок переформування зберігається постійно вкрита лісовою рослинністю площа, що є запорукою виконання лісом своїх функцій і збереження біологічного різноманіття.

Рубки переформування спрямовані на поступове перетворення деревостанів у різновікові мішані та багатоярусні. Завдяки їхньому застосуванню ліси стають більш стійкими до зміни клімату та менш вразливими до пожеж та шкідників.

Сьогодні, у Міжнародний день біологічного різноманіття, ми відзначаємо важливість поєднання зусиль лісівників, природоохоронців, науковців та всіх зацікавлених сторін для охорони природних комплексів та збереження біологічного різноманіття.

Global Options

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

UNITED24

Новини Управління