Відбулося розширене засідання колегії Держлісагентства

28 липня 2023р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Т.в.о голови Держлісагентства Віктор Смаль  підкреслив важливість злагодженої та ефективної роботи галузі в умовах воєнного стану, реформування та законодавчих змін.

В ході колегії обговорені такі питання:

Начальниця відділу економіки Держлісагентсва доповіла про стан господарсько-фінансової діяльності галузі за І півріччя 2023 року.

“Незважаючи на проблемну роботу ринку деревини, інші кризові моменти для економіки країни, пов’язані з війною, підприємства галузі виконали всі покладені державою зобов’язання по всіх напрямках роботи, зокрема з лісовідновлення та охорони і захисту лісу, про що говорять цифри і факти. Якщо ж порівняти результати роботи з аналогічними періодами попередніх років, цьогоріч галузь демонструє  найкращі результати за всіма показниками», - підкреслила  Ольга Філько

Про підсумки господарсько-фінансової діяльності ДП «Ліси України»  за І півріччя 2023 року, проблемні питання та ключові напрямки роботи в майбутньому доповів т. в. о.  Генерального директора ДП «Ліси України» Юрій Болоховець

Він зазначив, що підприємство розпочало свою роботу в досить складних умовах війни та суттєвих логістичних обмежень. Тим не менш, в цих складних умовах підприємству вдалося показати позитивний результат. 

«Наразі, підприємство потребує стратегічного розвитку із залученням фахівців світового рівня. Це необхідна річ. Ми є найбільшою лісовою компанією в Європі і маємо стати найкращим», - підкреслив Юрій Болоховець.

Про розмінування територій забруднених вибухонебезпечними предметами та перспективу проведення зазначеної роботи розповів заступник Голови Державної служби України з надзвичайних  ситуацій.

«Сьогодні для обох наших відомств є дуже багато спільних загроз та викликів, тому дуже важливо налагодити ефективну та оперативну спрівпрацю. В свою чергу, фахівці ДСНС максимально акумулюють зусилля та засоби для допомоги лісовій галузі не лише в частині обстеження та розмінування лісових масивів, а й щодо передачі пожежної спецтехніки тим лісовим господарствам, які сьогодні цього потребують» - підкреслив Володимир Демчук.

В рамках панельної дискусії обговорили питання  екологічно безпечного розмінування та створення добровільних пожежних бригад.

Про Ясеневу смарагдову вузькотілу златку та інші шкідливі організми лісонасаджень розповіли представниці Держпродспоживслужби Ольга Башинська та Олена Шакіна.

«У факті поширення Ясеневої смарагдової златки дуже важливим є питання швидкості її поширення та необхідності оперативної ліквідації вогнища», - зауважила Олена Шакіна. 

На сьогодні офіційна площа ураження Ясеневою смарагдовою вузькотілою златкою становить 1184 га на території Луганської та Харківської областей, що збігається з територіями, які є тимчасово окупованими або замінованими. Даний факт спричиняє величезний ризик неконтрольованого поширення даного шкідника на прилеглі території.

Про проблемні питання ведення мисливського господарства та перспективи розвитку висловила точку зору голова Всеукраїнської екологічної ліги.

«Імплементація законодавства України в сфері мисливського господарства до законодавства Європейського Союзу всебічно сприятиме не лише розвитку мисливської галузі, а і збереженню біорізноманіття, що є вкрай важливим», - наголосила Тетяна Тимочко 

Про стан мисливської галузі, виклики в період воєнного стану та розробку проєкту Стратегії розвитку мисливського господарства та полювання України до 2030 року доповів начальник управління мисливського господарства та полювання Держлісагентства.

«Запропонована Стратегія орієнтована виключно на європейські стандарти організації й розвитку мисливського господарства, всебічного збереження нашої унікальної флори та фауни, обʼєктів тваринного світу, шляхом їх охорони, відновлення популяцій та екологічно сталого використання. В основу Стратегії закладені ключові принципи Європейської Хартії з полювання та біорізноманіття, а також рекомендації зі сталого полювання згідно з Директивою Ради Європейського союзу про збереження диких птахів», - наголосив Володимир Каленіченко.

Про стан бухгалтерського обліку та достовірність звітності на підприємствах та установах галузі доповіла начальниця відділу бухгалтерського обліку та звітності Держлісагентства.

«Бухгалтерський облік - це такий самий важливий сегмент діяльності підприємства, як і виробництво. Цьому сегменту необхідно приділяти увагу», - зауважила Галина Байраківська,

Про стан вирощування сіянців з закритою кореневою системою в новостворених  лісових селекційно-насіннєвих центрах, проблеми та перспективи розповів начальник Управління  лісового господарства та відтворення лісів.

«Добре налаштована робота із заготівлі насіння на об’єктах постійних лісових насіннєвих баз є запорукою вирощення якісного садивного матеріалу в майбутньому та, зокрема, успішної реалізації програми Президента України «Зелена Країна», для якої необхідно вирощувати 300 млн. шт. сіянців щороку», - зауважив Ігор Будзінський.

Під час розширеного засідання колегії продемонстрували колегам з інших областей  Автоматизовану інформаційну систему «Мисливець» на базі Центральне міжрегіональне  управління ЛМГ.

АІС «Мисливець» - база даних, яка об’єднає в собі всі регіональні бази. Тепер це буде зручна уніфікована платформа. Це ще один крок до запровадження європейської практики обліку добутої дичини та діджиталізації мисливської галузі вцілому.

Окрім того, дана система унеможливить потенційні зловживання при складанні іспиту для отримання посвідчення мисливця та виключить задвоєння даних в реєстрі мисливців. Це спростить життя  мисливцям та дозволить отримувати достовірну інформацію про них.

Багато зроблено, але ще більше роботи попереду. Продовжуємо працювати та розвивати галузь по всіх напрямках.

Державне агентство лісових ресурсів України

 

Ключові слова:

Колегія

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва