За дорученням т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Смаля на базі Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства відбулася виїзна відомча нарада

11 серпня 2023р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

За дорученням т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Смаля на базі Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства відбулася виїзна відомча нарада.

Мета заходу - відпрацювання алгоритму спільної роботи та взаємодії Держлісагентства, міжрегіональних управлінь та лісозахисних підприємств в частині призначення заходів з поліпшення санітарного стану лісів та відведення лісосік, порядку взаємодії та погодження цих заходів.

В результаті реформування лісової галузі в Україні сформована нова модель управління лісами: господарююча та контролююча функції розділені між різними структурами.

Однією з головних функцій Держлісагентства та його територіальних органів є впровадження державної політики та здійснення контролю за дотриманням вимог нормативно-правових актів у сфері лісового та мисливського господарства.

Господарююча функція - за постійними лісокористувачами, одним із ключових завдань яких є моніторинг стану лісів з метою попередження розвитку небезпечних хвороб та масового розмноження потенційних шкідників лісу.

«Надзвичайно важливо в лісових насадженнях забезпечити здоровий розвиток дерев та покращення якісного складу лісових насаджень. Саме тому, сьогодні є необхідність спеціалістам Держлісагентства, лісозахисних підприємств та міжрегіональних управлінь спільно напрацювати алгоритми і механізми дій з визначення зони відповідальності кожного відомства при підготовці матеріалів щодо здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів. Імплементувати їх в нормативно-правову базу, щоб кожен мав підстави діяти відповідно до цих правил, не порушуючи законодавство», - висловив свою думку до учасників заходу начальник управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Ігор Будзінський.

Впродовж дня спеціалісти Держлісагентства, Центрального та Західного міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства, ДП «Ліси України» та державних лісозахисних підприємств «Львівлісозахист», «Київлісозахист» оглянули лісові ділянки, котрі потребують проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів та обговорили проблемні питання, які виникають в процесі реалізації своїх повноважень кожним із учасників процесу призначення та виконання вищезазначених заходів.

Також, мова йшла про наступне:

Використання в роботі новітніх програм для геопросторового визначення місцезнаходження у лісовому масиві;

Необхідність адаптації національного законодавства до вимог часу;

Відповідність ведення лісового господарства в Україні європейським стандартам.

«Сьогодні в питаннях призначення заходів з поліпшення санітарного стану лісів, відведення лісосік та порядку їх погодження територіальними органами виникає ряд проблемних питань.

Ми маємо чітко розуміти, що спеціаліст управління, ставлячи підпис під дозвільним документом, впевнений у тому, що заходи з поліпшення санітарного стану лісів призначені правильно та проведені у відповідності до законодавчих вимог. Тому, маємо напрацювати спільне бачення підходів до надання послуг міжрегіональними управліннями лісового та мисливського господарства постійним лісокористувачам.

Особливу увагу варто спрямувати на адаптацію національного законодавства до вимог часу, щоб наші принципи ведення лісового господарства відповідали європейським вимогам», - зауважив начальник Західного Міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.

Про основні проблеми та тенденції санітарного стану лісів Житомирщини проінформував заступник начальника філії «Вінницялісозахист» ДСЛП «Київлісозахист» Олександр Болюх, який проаналізував динаміку виникнення та поширення шкідників та хвороб лісу Житомирської області за останні 10 років.

За результатами спільної наради напрацьовано пропозиції щодо:

Визначення порядку та алгоритму дій всіх учасників процесу погодження проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів;

Необхідності та важливості забезпечення видачі дозвільних документів відповідно до норм чинного законодавства;

Внесення змін до діючих нормативно-правових актів, а також, розробки нових, які врегулювалюють питання повноважень територіальних органів Держлісагентства та лісозахисних підприємств в частині призначення та погодження заходів з поліпшення санітарного стану лісів.

https://forest.gov.ua/

 
 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва