На полях COP28 - про наближене до природи лісівництво та цифровий моніторинг ринку деревини

12 грудня 2023р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

На полях COP28 т.в.о. голови Держлісагентства Віктор Смаль виступив із доповіддю, яка стосувалася наближеного до природи лісівництва та цифрового моніторингу ринку деревини.

Панельна дискусія відбулася в українському павільйоні за сприяння WWF та Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Наш цьогорічний павільйон на COP є другим за всю історію України на щорічних кліматичних самітах ООН.

Тема панельної дискусії - «ПРИРОДООРІЄНТОВАНІ РІШЕННЯ ДЛЯ УКРАЇНИ. ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ: ЛІСИ ТА ВОДА».

Зокрема, у своїй презентації Віктор Смаль зробив акцент на:

  • Стратегії відмови від суцільних рубок головного користування у гірських лісах Карпатського регіону, а також розширення можливостей застосування рубок переформування (відповідний проект постанови Кабміну знаходиться на погодженні у Мінюсті);
  • Різниці між чистими одновіковими та мішаними різновіковими деревостанами. Трансформацію деревостану із одного стану в інший можна здійснити завдяки рубкам переформування. Складні (багатоярусні, мішані, різновікові) насадження є максимально наближеними до природних. Вони менше вражаються шкідниками та хворобами, є більш стійкими до пожеж та вітровалів, але що головне – мають вищий річний приріст деревини на 1 га (до 12 м3 замість 4м3) за умови, якщо лісогосподарські заходи проводяться вчасно.
  • Перших результатах переходу від паперових до електронних лісорубних квитків.
  • Запуску системи електронних сертифікатів про походження лісоматеріалів вже менше, ніж за тиждень. У зв’язку із цим відбудеться кардинальна зміна правил прослідковуваності деревини, яка відправляється на експорт.
  • Можливості громадськості долучитися до контролю за перевезенням деревини. Нещодавно запроваджена фотофіксація у електронних товаро-транспортних накладних дозволяє за номерним знаком лісовоза перевірити на сайті
  •  https://open.ukrforest.com
  • чи збігається поточний зовнішній вигляд партії, яку перевозить лісовоз із тим, які зображення були завантажені в систему при створенні цифрового документа на лісосіці. Це може зробити будь-хто просто слідуючи за лісовозом по дорозі. Для цього потрібен лише смартфон та підключення до мережі інтернет.
  • Державне агентство лісових ресурсів України
  • https://forest.gov.ua/

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва