Для чого потрібний «Сертифікат про походження» при експорті деревини

10 серпня 2023р, Новини. Прес-служба

8 вересня 2005 року вступив у дію Закон України №2860-IV «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів». Згідно статті 3 даного закону експорт лісоматеріалів та сертифіката про походження лісоматеріалів пиломатеріалів здійснюється при наявності сертифіката про походження лісоматеріалів. До згаданого закону були внесені зміни Законом України №325-VIII від 9 квітня 2015 року про  10-тирічний мораторій на експорт лісоматеріалів необроблених(код 4403 УКТЗЕД). Ціллю сертифіката про походження лісоматеріалів є підтвердження  законності придбання лісо- та пиломатеріалів від лісокористувачів. 

Це дало можливість зупинити незаконний експорт деревини. Адже не секрет, що не чисті на руку бізнесмени знаходили шляхи придбання деревини без будь-яких документів і перенаправлення її на експорт.

Після запровадження системи електронного обігу деревини (ЕОД) всі дані про відпуск деревини постійними лісокористувачами (ТТН-накладні) знаходяться у єдиній електронній базі, що унеможливлює експорт незаконно отриманої деревини.

При видачі “Сертифікату...” система самостійно використовує електронну базу ТТН.

Згідно підвідомчих актів  видача сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій (надалі - Сертифікати) покладена на міжрегіональні управління лісового та мисливського господарства. Сертифікати видаються тільки на лісоматеріали (код згідно з УКТЗЕД 4401) та пиломатеріали, заготовки (код згідно з УКТЗЕД 4404;4406;4407). Для отримання Сертифікату експортер подає в управління заяву встановленого зразку (розміщена на сайті управління) та оригінали товарно-транспортних накладних (ТТН-ліс) або залізничних накладних від лісокористувачів та оригінали перехідних ТТН, накладних (за наявності) і відповідні їх копії. Видача Сертифікату здійснюється на протязі робочого дня.

На даний час згідно чинного законодавства Сертифікат видається в паперовому виді  безпосередньо представнику експортера при наявності довіреності та копії документа, що підтверджує особу заявника. При цьому, Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства повідомляє, що згідно постанови Кабміну України від 12 травня 2023 року №483 планується з 01 січня 2024 року видача Сертифіката в електронному варіанті. Про порядок подачі документів в електронному виді  та отримання електронного Сертифіката всім експортерам буде повідомлено додатково на сайті Західного МУЛМГ. 

           

                                                                    

                                                                            Відділ лісових ресурсів

Західного міжрегіонального управління

лісового та мисливського господарства 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління