Щоб ліси були здоровими

4 вересня 2023р, Новини. Прес-служба

Ліси, як і людина, - часто хворіють. І як операція для людини, так і рубка хворих дерев, може бути єдиним порятунком для лісу.

Відтак, захист лісів від шкідників та хвороб – важливий напрямок лісогосподарської діяльності постійних лісокористувачів.

В пошкоджених насадженнях проводяться заходи з поліпшення санітарного стану лісів шляхом вирубки пошкодженої деревини відповідно до Санітарних правил  в лісах України. В них прописаний алгоритм призначення санітарних рубок – суцільних і вибіркових.

Для погодження переліку заходів з поліпшення санітарного стану лісів та отримання висновку щодо проведення суцільних санітарних рубок постійним лісокористувачам Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей необхідно представити в Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства наступні матеріали:

  • копії матеріалів лісовпорядкування;
  • копії матеріалів обліку лісових пожеж чи матеріалів обліку осередків шкідників і хвороб лісу, актів лісопатологічних обстежень насаджень;
  • копії повідомлень про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень;
  • нумераційні відомості дерев;
  • матеріали відводів насаджень;
  • картки пробних площ;
  • зведені відомості пробних площ;
  • зведені відомості насаджень;
  • плани лісових насаджень, що потребують суцільної санітарної рубки, з нанесеною на них схемою пробних площ;
  • у межах природно-заповідного фонду копії рішення науково-технічної ради установи природно-заповідного фонду про доцільність здійснення таких заходів.

Також до погодження переліків необхідно оприлюднювати в Інтернет-мережі для ознайомлення громадськості, матеріали обліку осередків шкідників і хвороб лісу, акти лісопатологічних обстежень насаджень, копії повідомлень про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень, нумераційні відомості дерев, картки пробних площ, зведені відомості пробних площ, зведені відомості насаджень, рішення науково-технічної ради установи природно-заповідного фонду.

Погоджені переліки заходів з поліпшення санітарного стану лісів та пропозиції щодо проведення суцільних санітарних рубок розміщуються на веб-сайті Управління:

https://w.forest.gov.ua/mehanizmy_gromadskogo_kontrolu

Відзначаємо, що основними шкідниками лісових насаджень в зоні діяльності Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства є комплекс короїдів  - верхівковий та короїд - типограф, що вражає хвойні, переважно соснові та ялинові насадження.

Серед найрозповсюдженіших хворіб лісу є опеньок осінній, коренева губка, комплексні осередки короїдів та офіостомових грибів, некрозно-ракові хвороби, коренева та стовбурна гниль, трутовики, поперечний рак дуба та некроз ясена.

 

 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління