ПРО ЛИСИЦЮ І СКАЗ

7 вересня 2023р, Новини. Прес-служба

Мешканці області протягом останніх років неодноразово зверталися на гарячу лінію з клопотаннями про знешкодження лисиці, яка промишляє в околиці їхнього населеного пункту. Найчастіше траплялися випадки у сільській місцевості де лисиця може поцупити якусь птицю і не одну. Крім того лисиця завдає шкоду і мисливському господарству полюючи на малих козуль, зайченят та птахів.

Звичайно, що у нашого пересічного мешканця викликає неабияке здивування зустріч з будь-яким звіром поруч зі своїм помешканням. Лисиця спроможна бути небезпечною для людини тому, що вона буває носієм різних заразних хворіб, якими може заразити домашніх тварин і людину, а ще гірше - дитину. Проте на щастя за останні десять років, а то і більше, в нашій області не було випадків зараження людини сказом, чи іншими заразними хворобами від диких звірів.

Зазвичай молоді лисиці дуже помітні у літній період. Це цілком природно тому, що старі лиси перестають годувати виведене потомство і молоді лисенята починають самостійно виживати і дорослішати. Лисиця нічний хижак і веде нічний спосіб життя а через голод молоді лисенята шукають їжу і вдень. До настання зимового періоду з одного виводка виживають мабуть двоє - троє лисенят а то і менше. Вони здебільшого гинуть під колесами авто, попадають у капкани та петлі сільських мешканців та від проведення регулювання їх чисельності мисливцями.

Аналізуючи результати обліку звірів, а саме лисиці рудої за останні роки необхідно зауважити, що в цілому в угіддях користувачів мисливських угідь області у 2023 році обліковано 3227 лисиць, що у порівнянні з 2022 роком є незначне зростання на 251 лисицю більше. При тому, що щільність популяції лисиці рудої протягом цих останніх років в області залишається однаковою - 2 лисиці на 1 тис. га мисливських угідь.

З метою недопущення зростання чисельності лисиці та інших хижаків в період воєнного стану на території Львівської області, Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства на виконання окремих пунктів протоколів 1 та 2 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній державній адміністрації, а також (відповідно до пунктів 1 та 3 наказу Львівської ОВА від 08.08.2023 №154/22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області») письмово зверталося до органів місцевого самоврядування та користувачів мисливських угідь Львівської області щодо створення окремих груп для здійснення і проведення організованого регулювання чисельності хижих та шкідливих для ведення мисливського господарства звірів.
 
Окрім того, абзацом 4 ст. 33 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», регламентовано, що добування вовків, лисиць…належить до службових обов’язків працівників, уповноважених здійснювати охорону мисливських угідь, і здійснюється без спеціального на це дозволу протягом року.
 
Зважаючи на наведене вище, користувачі мисливських угідь області, для проведення заходів щодо регулювання чисельності окремих видів мисливської фауни протягом воєнного періоду, мають усі можливості регулювати чисельність лисиць та інших хижаків на території наданих у користування мисливських угідь і не допустити зростання їх чисельності.

В. Бурмас,

Заступник начальника відділу охорони,

захисту лісу та мисливського господарства 

Західного міжрегіонального управління ЛМГ

 

 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління