Верховна Рада України ухвалила закон, який посилює відповідальність за правопорушення у сфері лісокористування та боротьбу з незаконним обігом деревини

17 жовтня 2024р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Відповідні зміни вносяться до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України. Ці зміни, ініційовані Спеціалізованою екологічною прокуратурою, не лише посилюють відповідальність за незаконну вирубку дерев, а й змінюють саме поняття «незаконна рубка».

Серед ключових нововведень:

►Незаконна вирубка дерев, не лише у лісі, а й в інших місцях буде кваліфікуватися як кримінальне правопорушення проти довкілля;

►Вирубка дерев у парках, скверах, історико-культурних заповідниках матиме окрему кваліфікацію. Кримінальна відповідальність наставатиме незалежно від вартості зрубаних дерев. Якщо такі дії екології спричинять тяжкі наслідки – злочин кваліфікуватиметься як тяжкий.

►Передбачено покарання за перевезення, зберігання або продаж деревини без документів, що підтверджують її законність. Це означає, що відповідальність понесуть не лише ті, хто незаконно вирубує дерева, але й ті, хто сприяє цим злочинам.

►За незаконне вирубування, а також пошкодження, знищення дерев чи чагарників, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану - злочинець сяде за ґрати на строк від семи до десяти років.

►Збільшено штрафи за незаконне вирубування лісу. Зміни стосуються як адміністративних правопорушень (стаття 65 КУпАП), так і кримінальних злочинів (стаття 246 ККУ):

Стаття 65 КУпАП:

• Для громадян: було 510-1020 грн, тепер 3400-8500 грн

• ⁠Для посадових осіб: було 2550-5100 грн, тепер 5100-10200 грн.

Стаття 246 ККУ:

• Раніше: 7000-25500 грн. (особливо охоронювані ліси, ПЗФ: 25500-34000 грн)

• Тепер: 34000-85000 грн (особливо охоронювані ліси, ПЗФ: 85000-170000 грн)

Цей закон не лише дозволить забезпечити ефективний правовий захист довкілля від незаконної вирубки дерев та чагарників, заготівлі очерету, їх незаконного обігу, а й стане черговим кроком до євроінтеграції України і адаптації національного законодавства до загальноєвропейських вимог.

https://forest.gov.ua/n

Ключові слова:

охорона лісу

Global Options

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

UNITED24

Новини Управління