Фахівцями Держлісагентства ідентифіковано та попередньо обстежено понад 23 тис. га самосійних лісів

7 вересня 2023р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

З прийняттям Закону, який дає можливість легалізувати самозалісені території лісівниками ведеться активна кампанія з виявлення та збереження лісів, що природно виникли на ділянках сільськогосподарського призначення. Це так звані самосійні ліси, які, як правило, виникають на землях запасу, що не використовуються місцевими громадами.

Задача фахівців Держлісагентства та його територіальних органів - максимально оперативно та якісно ідентифікувати зазначені земельні ділянки з метою подальшого їх віднесення до категорії самозалісених.

Одночасно пропрацьовується питання щодо залучення нових ділянок для лісорозведення. Це деградовані, малопродуктивні землі, які не використовуються у сільському господарстві.

З метою координації процесу ідентифікації та подальшої реєстрації самозалісених територій та ділянок для лісорозведення наразі налагоджено взаємодію з регіональною владою.

Фахівцями міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства попередньо обстежено ідентифікованих самозалісених ділянок на загальній площі понад 23 тис.га. самосійних лісів та у порядку, передбаченому статтею 57-1 Земельного кодексу України подано понад 600 клопотань щодо віднесення їх до категорії самозалісених.

Наступним кроком після ідентифікації самозалісених територій фахівцями Держлісагентства та віднесення їх до категорії самозалісених, відбувається передача даних територій ДП "Ліси України" на основі звернень підприємства. Для «Лісів України» це фактично волонтерський проєкт, бо підприємство витрачає значні кошти на зміну цільового призначення земель, проведення лісовпорядкування, тощо. На даний час ДП «Ліси України» вже передано громадами понад 17 тис. га самозалісених територій сільськогосподарського призначення.

В даному напрямку також ведеться активна співпраця Держлісагентства з ВО Укрдержліспроект в частині надання методологічної допомоги з ідентифікації самозаліснених ділянок. А саме, надання доступу до програми Геоінформаційної системи лісових ресурсів України (ГІС ЛРУ) та навчання фахівців, які виконують роботи з ідентифікації таких ділянок.

До слова, Геоінформаційна система лісових ресурсів України є комплексною базою даних, яка забезпечує збереження та аналіз географічної інформації про лісові ресурси в Україні. Ця система має на меті допомогти в аналізі даних з різних джерел, таких як супутникові знімки, аерофотозйомки, топографічні карти, даних лісовпорядкування та інших.

Варто також зазначити, що Згідно з наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» усі територіальні громади Донецької та Луганської областей є територією, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованою Російською Федерацією територією.

Більша частина Запорізької області входить до переліку тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, решта території вважається територією, на якій ведуться (велися) бойові дії та територією можливих бойових дій. Територія деяких громад Криворізького, Нікопольського та Синельниківського районів Дніпропетровської області, теж вважаються територіями можливих бойових дій.

У зв’язку з цим, роботи з ідентифікації самозаслісених ділянок в межах зазначених територій не проводяться та будуть розпочаті після їх деокупації, розмінування та поновлення роботи сайту Публічної Кадастрової карти.

Варто наголосити, що збереження самосійного лісу має не лише екологічний аспект. Це, також, збільшення податків у місцевий бюджет та створення нових робочих місць. При цьому, у деяких областях лісівникам вдалося досягти значних показників, у деяких – навпаки. Тому, все ж таки необхідне більше порозуміння поміж лісівниками та територіальними громадами.

Звертаємось до усіх наших партнерів, які представляють місцеве самоврядування, долучитися до цієї ініціативи і спільно працювати заради майбутнього країни!

Довідково. Самозалісена ділянка - це земельна ділянка будь-якої категорії земель (крім земель лісогосподарського призначення, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення) площею понад 0,5 гектара, вкрита частково чи повністю лісовою рослинністю, залісення якої відбулося природним шляхом.

https://forest.gov.ua/news/

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва