Головний пріоритет – якісне лісовідновлення Карпат

15 лютого 2023р, Новини. Прес-служба

У Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства відбулось організаційне засідання Лісокультурної Ради в режимі Zoom –конференції.

Начальник управління Анатолій Дейнека: «Наше головне завдання – вирощування кліматично стійких високопродуктивних лісів. Для цього необхідно забезпечити проведення робіт із відтворення лісів  Карпатського регіону на високому рівні.

Лісовідновлення тісно пов’язане із способами та видами рубок лісу. Нашим пріоритетом є перехід на вибіркову та поступову систему рубок на засадах наближеного до природи лісівництва. Тому маємо продовжувати багаторічний позитивний досвід, який вже мають лісівники Львівської  області, із формування біологічно стійких деревостанів в Карпатському регіоні.

Для цього необхідно проєктувати створення мішаних деревостанів на основі таких порід як ялиця, ялина, бук, клен-явір та інших супутніх порід, але жодним чином не монокультур. Також ввести в практику створення піднаметових лісових культур, особливо в чистих смерекових та соснових деревостанах.

Згідно нових Правил відтворення лісів розширено перелік садивного матеріалу для відтворення лісів, в якому передбачили можливість використання садивного матеріалу з закритою кореневою та встановлено заборони відтворення лісів інвазійними видами дерев.

При створенні насаджень необхідно використовувати якісний стандартний садивний матеріал, це є запорукою успіху у справі лісовідтворення. Лісорозсадницький комплекс Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру, який спеціалізується на вирощенні садивного матеріалу із закритою кореневою системою, вже вийшов на проектну потужність. Використовуючи такий садивний матеріал у практиці ми отримали позитивні результати з лісовідновлення».

Директор філії «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр ДП «Ліси України» Федір Пелиньо поінформував, що для лісокультурної кампанії на весну 2023 року підприємство має змогу реалізувати 1,5 млн сіянців основних лісотвірних порід – бук, дуб, сосна, ялиця,  модрина.

Голова Лісокультурної Ради, перший заступник начальника Західного міжрегіонального УЛМГ Ярослав Целень розповів, що Лісокультурна Рада за участі науковців Національного лісотехнічного університету України за 20-ти річний період спільно напрацювала значний лісогосподарський досвід щодо відновлення корінних деревостанів на засадах наближеного до природи лісівництва.

Зокрема, доповідач звернув увагу на забезпеченні якісного складання проєктів лісових культур та природнього поновлення філіями Карпатського лісового офісу згідно діючої Інструкції.

Після організаційної частини члени Лісокультурної Ради продовжили засідання у областях.

До 20 лютого 2022 року проєкти лісових культур, лісових плантацій та природного поновлення мають бути передані для розгляду Лісокультурної Ради.

Зазначимо, що Лісокультурна Рада при Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства розглядає затверджені проєкти лісових культур, лісових плантацій та природного поновлення постійних лісокористувачів у Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях. Після погодження зведених відомостей проєктів їх буде оприлюднено на веб-сайті Західного міжрегіонального УЛМГ.

 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління