ПІДСУМКИ МІЖНАРОДНОГО ФОРУМУ

17 жовтня 2023р, Новини. Прес-служба

На базі фермерського господарства «АМІЛа» в селі Радовичі, що на Волині, з ініціативи Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь України (ВАМКМУ) 13 – 14 жовтня 2023 року відбувся міжнародний форум «Перспективи вольєрного та фермерського розведення диких тварин з метою повоєнного відновлення тваринного світу України».

На форум були запрошені користувачі мисливських угідь різної форми власності, мисливствознавці державних підприємств, спеціалісти – практики у сфері вольєрного розведення звірів, науковці, а також закордонні гості, які займаються напіввільним розведенням звірів.

Головував на форумі Віктор Олександрович Червоний – Президент ВАМКМУ, який розпочав засідання і привітав учасників форуму. Після нього учасників заходу привітав Григорій Недопад – Голова Волинської обласної ради та Юрій Погуляйко – Голова Волинської ОВА. Також представників форуму привітав Роман Микитюк – директор МГ «Веста М», котрий щиро приймав на своїх теренах усіх візитерів. 

У форумі взяли участь представники Держлісагентства України, та ДП "Ліси України" у режимі онлайн.

Серед закордонних представників першому надали слово Трістану Бреєру – раднику представника Федерації мисливських та природоохоронних асоціацій Європи (Federation of Associations for Hunting and Conservations of the EU, FACE (Brussels, Belgium). Він розповів про сьогоднішній стан та перспективи мисливського господарства у Європі, про співпрацю мисливців та природоохоронних асоціацій.

Після нього виступив доктор сільськогосподарських наук, кафедри екології та біотехнології Білоцерківського національного аграрного університету - Василь Новицький. Він змістовно виклав свій виступ про воєнні фактори впливу на тваринний світ України та поточні зміни довкілля, що виникли через повномасштабне вторгнення росії на територію України.

Далі доступно та об’єктивно розповідав про інфекційні та інвазійні захворювання мисливської фауни в умовах війни вчений епізоотолог – Олександр Рєвнівцев, котрий є експертом зі здоров’я тварин та зменшення ризиків захворювань, національний координатор FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН).

Також своїм досвідом поділився з присутніми Богдан Колісник. Він розповів про напіввільне розведення оленів благородних у своєму фермерському господарстві «Урочище Корея» котре він організував та успішно ним керує.

Про вирощування оленів благородних, та інших диких тварин в умовах напіввільного утримання, з досвіду фермерського господарства «АМІЛа», розповіла Юлія Гунчак – заступник голови ФГ «АМІЛа». Вона розповідала про формування стада в напіввільних умовах, про відбір оленів за віком та статтю, та багато цікавого з досвіду розведення та утримання оленів благородних ФГ «АМІЛа».

Про сучасні системи огороджень вольєрних комплексів та ферм для розведення диких тварин та інших об’єктів з використанням спеціальної сітки з фіксованим вузлом NODIMOR (SILVA& MOREIRA LDA) розповів Педро Балдая – директор компанії SILVA& MOREIRA LDA з Португалії. Також учасники форуму мали можливість наочно в натурі оцінити запропоновані компанією звірові сітки різних розмірів та товщиною застосованого дроту.

Про практичні аспекти діяльності Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь в контексті теми форуму та дотичних політичних питань доповів Віктор Червоний – Президент ВАМКМУ. Він порушив питання про проблеми погодження лімітів добування (відстрілу/відлову) мисливських видів звірів загальнодержавного значення, про необхідність внесення змін до деяких законодавчих актів тощо.

Після виступів учасники форуму відвідали вольєри ФГ «АМІЛа» у яких господарство розводить оленів благородних, кабанів та для більшого приваблення відвідувачів утримує інших диких тварин. Розведення оленів благородних у господарстві поставлено на високому професійному рівні. Добре навчений обслуговуючий персонал, ефективно проводиться підгодівля звірів. Є спеціально обладнані приміщення для вибраковування та сортування оленів, підбір особин для парування тощо. Попри вольєрне господарство учасникам форуму показали конеферму та інші господарські об’єкти ФГ «АМІЛа».

У цілому міжнародний форум відбувся на досить високому організаційному рівні та ознайомче-пізнавальному рівні за що хочеться подякувати і організаторам, і власнику та його модераторам, а також усім учасникам цього потрібного та вагомого для мисливського господарства заходу.

 

В. БУРМАС

Заступник начальника відділу охорони, захисту лісу

та мисливського господарства Західного МУЛМГ

 

 
 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління