Лісів стане більше

14 липня 2023р, Новини. Прес-служба

Площа лісів Львівської області становить 694,4 тис.га., або 31,8 % від загальної площі. Лісистість Львівщини одна з найбільших в Україні, за цим показником область знаходиться на 3 місці.

Незважаючи на високий показник лісистості, в області постійно проводяться роботи із збільшення площі лісів. В межах лісових земель, там де господарювання здійснюють спеціалізовані лісогосподарські підприємства, ліси стабільно займають свої території, їх площа незмінна протягом багатьох десятків років. У випадках проведення рубок, на місцях зрубаних лісів виростають нові.

Збільшити площу лісів та водночас лісистість області, можливо лише за рахунок створення лісів на нових землях. Одним з шляхів вирішення даного питання є залучення до лісогосподарського сектору земель, які на даний час вкриті самосійними лісами. По факту такі землі природнім шляхом стали лісами, без участі людини та додаткових затрат. У більшості випадків самосійні ліси розташовані на землях, що вилучені з будь-якого господарського користування та не використовуються за призначенням, отже їх переведення до лісових ділянок не становитиме проблеми для землевласників.

Вирішити питання збереження самосійних лісів покликане прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» від 20.06.2022 № 2321-IX.

Згідно актуалізованих даних у межах Львівської області визначено 4205 га самозалісених земель, тобто резерви для збільшення площі лісів ще є.

Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства, як правонаступник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства з 2022 року скеровує подання до ОТГ щодо ідентифікації самозалісених земель та внесення даних до Державного земельного кадастру.

Протягом року органами місцевого самоврядування Львівської області прийняті рішення про віднесення до самозалісених земель 226 га земельних ділянок комунальної власності.

З ініціативи Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства у Львівській ОВА проведено розширену нараду щодо обліку та передачі самозалісених земель. За результатами наради видано Доручення голови Львівської ОВА № 27/0/6-23ВА від 30.06.2023р., в якому зобов’язано органи місцевого самоврядування пришвидшити процес ідентифікації самозалісених земель, внесення даних про них до Державного земельного кадастру і вирішити питання щодо передачі постійним користувачам для забезпечення охорони та ведення лісового господарства.

Спільними зусиллями збільшимо площу лісів Львівщини.

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління