Збереження самосійних лісів – справа спільна

8 серпня 2024р, Новини. Прес-служба

З прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» (від 20 червня 2022р. №2321-ІХ) Держлісагентство розпочало масштабну кампанію з виявлення та збереження самосійних лісів, які, як правило, зростають на землях, що не використовуються місцевими громадами. Одночасно опрацьовується питання щодо залучення нових ділянок для потреб лісорозведення. Це деградовані, еродовані та малопродуктивні землі, які не задіяні у сільському господарстві.
 
Відповідно до статті 57-1 Земельного кодексу України Західним міжрегіональним управлінням лісового та мисливського господарства направлено більше 300 Подань до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей щодо віднесення ідентифікованих земельних ділянок загальною площею 17,2 тис га до самозалісених.
 
Отримано погодження від місцевих громад про віднесення 1,5 тис га ідентифікованих ділянок до самозалісених земель.
 
Зокрема, на Львівщині рішеннями сесій органів місцевого самоврядування надано дозволи постійним лісокористувачам на розроблення проектів землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок зі зміною цільового призначення і передачу в постійне користування:
 
- філіям ДП «Ліси України» загальною площею 88 га;
 
- дочірньому лісогосподарському підприємству ДЛГП «Галсільліс» загальною площею 983 га.
 
Важливу роль відіграє посилення співпраці фахівців лісового господарства з органами місцевого самоврядування щодо проведення інвентаризації самозалісених ділянок в межах ОТГ, узгодження проблемних питань процедури віднесення ідентифікованих земельних ділянок до самосійних лісів з подальшою передачею та закріпленням їх за постійними лісокористувачами, з метою збільшення лісистості територій.
 
Варто наголосити, що самосійні ліси мають природне походження та є більш стійкими у порівнянні зі штучними. Молоді дерева найкраще накопичують діоксид вуглецю із атмосфери. Його надлишок спричиняє глобальну зміну клімату. Окрім того, в такому лісі ніхто, як правило, не займається веденням лісового господарства. Він захаращений і дуже часто є джерелом пожеж, які перекидаються на інші лісові масиви. Збереження такого лісу є вкрай важливим та допоможе збільшити площу лісів.
 
У випадку отримання статусу «лісу», на цих ділянках, відповідно до законодавства, необхідно організовувати ведення лісового господарства, що в свою чергу призведе до створення нових робочих місць у громадах та збільшення надходжень до місцевих бюджетів у вигляді податків та обов’язкових платежів. Головне - це врятувати ліс, і в цьому мають бути зацікавлені всі сторони.
 

Global Options

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

UNITED24

Новини Управління