Міжнародний день лісів: на Львівщині висадили найбільшу липову алею країни

21 березня 2024р, Новини. Прес-служба

Сьогодні, у Міжнародний день лісів на Львівщині висадили «Алею Героїв» з нагоди відзначення 150-річчя Національного лісотехнічного університету України.

НЛТУ України є найстарішим профільним, класичним, галузевим університетом України в галузі лісового господарства – alma-mater більшості сьогоднішніх лісівників Львівщини. У 1874 році відбулося відкриття першої в західній частині України Крайової школи лісового господарства у м. Львові, яка швидко почала розвиватися та стала центром розвитку лісової науки і освіти.

 

У вітальному слові Анатолій Дейнека, начальник Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського привітав присутніх із Міжнародним днем лісів та зазначив, що із сьогоднішнього заходу розпочинається відзначення 150-річчя НЛТУ України і побажав процвітання Університету, лісівникам – успіхів у праці зі створення нових лісів, Перемоги Україні!

Участь у заході взяли Владика Михаїл з отцями, Христина Замула - заступниця голови Львівської ОВА, Оксана Війтик – т.в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Володимир Загорський - ректор НЛТУ України, Сергій Ткачук - заступник директора Карпатського лісового офісу ДП «Ліси України» і ін.

Новостворена липова алея стала найбільшою в нашій країні - зареєстровано новий Рекорд України з висадження найдовшої алеї лип (висаджено 1750 саджанців орієнтовною протяжністю понад 15 км) на ділянці відремонтованої дороги від м. Жовква до с.Зіболки на території Жовківської міської ради.

21 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день лісів за роль і значення лісів та лісового господарства в житті суспільства. У 2024 році він відбувається під гаслом «Ліси та інновації» з меседжем «Нові рішення задля покращення світу».

Відзначимо, що важливим пріоритетом роботи лісівників Львівщини є збереження та відновлення лісів та впровадження інновацій, які підвищують ефективність ведення лісового господарства:

- застосування рубок переформування з метою запровадження вибіркового, наближеного до природи лісівництва (з 2005 року, у співпраці з науковцями НЛТУ України);

- вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, основна перевага якого полягає у можливості висаджування таких сіянців впродовж усього вегетаційного періоду та формуванні стійких здорових та продуктивних лісових насаджень, що особливо актуально в умовах змін клімату (з 2021 року функціонує інноваційний лісорозсадницький комплекс).

Зазначаємо, що план 2024-го року лісокористувачів Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей в зоні відповідальності Західного міжрегіонального управління ЛМГ – висадити 16,4 млн сіянців деревних порід. У тому числі, лісівниками філій ДП «Ліси України» у трьох областях на землях державного лісового фонду заплановано висадити 14 млн сіянців деревних порід на площі 3,29 тис га, з яких 8 млн шт - під час весняної лісокультурної кампанії.

Лісу - бути!

Довідково.

Щороку 21 березня відзначають Міжнародний день лісів. Цю традицію започатковано 2013 року за рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 21 грудня 2012 року. Резолюція закликає всі держави-члени організовувати заходи, що стосуються всіх типів лісів та дерев, наприклад, кампанії садіння дерев.

Цього дня фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу, проводять різноманітні акції та заходи, спрямовані на підвищення обізнаності людей про важливу роль усіх лісів та дерев у житті людства, необхідність садіння дерев та своєчасного лісовідновлення, а також про збереження лісів для майбутніх поколінь.

Астрономічна весна цього року до нас вже прийшла 20 березня та триватиме до дня літнього сонцестояння. Світловий день із цього моменту почав збільшуватися, а ніч - зменшуватися. Цей період також вважається сприятливим для садіння дерев.

 

 

 

 

 

 
 

Global Options

Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

До уваги осіб, які хочуть працювати на державній службі та відновлювати країну!

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини Управління